
Škubánky s pohankou

Ingredients
600-700g brambor typu C
100g pohanky
100g polohrubé mouky
sůl, sádlo
K podávání: anglická slanina, cibule, sádlo
Instructions
1
Oloupeme brambory a dáme vařit do solené vody. Vody dáme trošičku více než obvykle.
2
Z uvařených brambor slijeme do jiného kastrůlku asi hrnek vody a přivedeme k varu. Přisypeme pohanku, zamícháme a odstavíme. Hrnec s pohankou zabalíme do utěrky a vložíme do peřin na cca 20 minut. V bramborách by mělo zůstat asi do 1/3 brambor voda.
3
Brambory trochu rozšťoucháme, druhým koncem vařechy uděláme důlky a zasypeme moukou. Hrnec dáme na nejslabší plamen a necháme mouku propařit. Mezitím vyškvaříme nakrájenou slaninu a orestujeme na ní nakrájenou cibuli dozlatova.
4
Pohanku zamícháme, pokud tam zbyla voda scedíme a přidáme k propařeným bramborám. Vše pořádně promícháme do co nejvíc hladké kaše. Lžíci namáčíme v rozpuštěném sádla a tvarujeme pomocí druhé lžíce škubánky (noky). Ukládáme na talíř a poléváme horkou a křupavou slaninou s cibulkou.
5
Poznámka:
Zkoušela jsem i druhou možnost, že jsem v hrnci s vařícími bramborami nechala více vody, vsypala pohanku, pomačkala, zasypala moukou a postupovala už stejně. Taky to jde.
Zkoušela jsem i druhou možnost, že jsem v hrnci s vařícími bramborami nechala více vody, vsypala pohanku, pomačkala, zasypala moukou a postupovala už stejně. Taky to jde.
Categories:Hlavní jídla
David Vavroš