share
cookmode
print
You must be logged in to bookmark
Log In / Sign Up
bookmark
You must be logged in to rate
Log In / Sign Up
rate recipe
Škubánky s pohankou

Škubánky s pohankou

Škubánky s pohankou

Ingredients

600-700g brambor typu C

100g pohanky

100g polohrubé mouky

sůl, sádlo

K podávání: anglická slanina, cibule, sádlo

Instructions

1

Oloupeme brambory a dáme vařit do solené vody. Vody dáme trošičku více než obvykle.

2

Z uvařených brambor slijeme do jiného kastrůlku asi hrnek vody a přivedeme k varu. Přisypeme pohanku, zamícháme a odstavíme. Hrnec s pohankou zabalíme do utěrky a vložíme do peřin na cca 20 minut. V bramborách by mělo zůstat asi do 1/3 brambor voda.

3

Brambory trochu rozšťoucháme, druhým koncem vařechy uděláme důlky a zasypeme moukou. Hrnec dáme na nejslabší plamen a necháme mouku propařit. Mezitím vyškvaříme nakrájenou slaninu a orestujeme na ní nakrájenou cibuli dozlatova.

4

Pohanku zamícháme, pokud tam zbyla voda scedíme a přidáme k propařeným bramborám. Vše pořádně promícháme do co nejvíc hladké kaše. Lžíci namáčíme v rozpuštěném sádla a tvarujeme pomocí druhé lžíce škubánky (noky). Ukládáme na talíř a poléváme horkou a křupavou slaninou s cibulkou.

5

Poznámka:
Zkoušela jsem i druhou možnost, že jsem v hrnci s vařícími bramborami nechala více vody, vsypala pohanku, pomačkala, zasypala moukou a postupovala už stejně. Taky to jde.

Categories:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

U Miládky v kuchyni
Close Cookmode
X