Rané zelí s celerem a cibulové chlupáče


sdílet
zobrazit jen recept
tisk
ohodnoťte recept
Suroviny
menší hlávka zelí
1/4 středního celeru
velká cibule
2 menší brambory
lžíce sádla
kmín
pepř
sůl
ocet
cukr
Knedlíky:
500 g brambor
1 šalotka
1 vejce
1-2 hrsti sušené cibule
2 hrsti bílých burizonů
5-6 lžic polohrubé mouky
sůl
150-200 g dobré anglické slaniny
Pracovní postup
1
Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno a brambory s celerem nastrouháme najemno. Na sádle usmažíme cibuli dozlatova. Přidáme zelí, celer, brambory a koření. Zalijeme tak do poloviny vodou vaříme do měkka. Zelí dochutíme cukrem a octem. Vodu doléváme podle potřeby.
2
Na knedlíky nastrouháme brambory a šalotku najemno. Brambory necháme pár minut stát a vymačkáme vodu do misky. Po chvíli slijeme vodu a usazený škrob vrátíme k bramborám. Přidáme smaženou cibuli, burizony, sůl, vejce a postupně mouku do hustší konzistence.
3
Lžíci vykrajujeme větší noky a vkládáme do osolené vařící vody. Uděláme jeden kousek a počkáme jestli se nerozvaří. Jinak přidáme ještě trochu mouky. Po vyplavání vaříme 5-6 minut, podle velikosti. Podáváme zelí, na něm uložené knedlíky, políté opečenou slaninou.
4
Množství zelí a celeru je orientační, kdo má rád celer může udělat 1:1.