share
cookmode
print
You must be logged in to bookmark
Log In / Sign Up
bookmark
You must be logged in to rate
Log In / Sign Up
rate recipe
v.plec

Pomalu pečená vepřová plec na způsob bratislavské

v.plec

Ingredients

800g vepřové plece

2 cibule
1 uvařená mrkev
kousek uvařeného celeru

lžíce sádla

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce rajského protlaku

cca 500 ml vývaru nebo vody
hrnek mléka
100 ml smetany

pár kapek citronové šťávy

1-2 sterilované okurky

cca 3 lžíce sterilovaného hrášku

sůl
pepř

Instructions

1

Maso můžeme péct vcelku jen tak, ale je lepší ho osolit, opepřit a srolovat do „rolády“. Upevníme a svážeme ho potravinářským provázkem. Rozehřejeme sádlo a maso zprudka ze všech stran opečeme. Vytáhneme ho a do hrnce dáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova.

2

Přidáme protlak a po krátkém orestování vrátíme maso. Podlijeme ho vývarem nebo vodou Tak, aby bylo do poloviny ponořené a přikryjeme poklicí. Pečeme na 140 stupňů cca dvě hodiny i více.
Maso musí být úplně měkké. Občas polijeme výpekem a podle potřeby podléváme.

3

Měkké maso vytáhneme, zbavíme provázku a uchováváme v teple. V mléce rozmícháme mouku a přidáme k základu. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Přilijeme smetanu a necháme krátce probublat.

4

Nakonec do máčky přidáme podle chuti citronovou šťávu a na malé kousky nakrájenou mrkev, celer, okurky a hrášek. Vše prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, případně špetkou cukru. Podáváme porci omáčky s plátky masa a knedlíky nebo těstovinam

Categories:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

U Miládky v kuchyni
Close Cookmode
X