
Omáčka z řapíkatého celeru

Ingredients
1 celý řapíkatý celer
1 mrkev
velká cibule
1 větší stroužek česneku
lžíce másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
cca. 700ml masového vývaru
100ml smetany ke šlehání
60-80g strouhané nivy
2 kuličky nového koření
sůl, pepř
Instructions
1
Mrkev a celer (nať uschováme) nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek nadrobno. Rozpustíme máslo a necháme zpěnit cibuli s česnekem.
2
Přidáme celer, mrkev, sůl a koření. Restujeme asi pět minut, celer se krásně rozvoní.
3
Přisypeme mouku a chvíli mícháme. Zalijeme vývarem tak, aby byl zároveň s celerem. Zamícháme a necháme vařit doměkka. Občas promícháme.
4
Měkkou zeleninu (bez nového koření) rozmixujeme do hladka. Hustotu upravíme dle potřeby vývarem..
5
Do máčky přidáme sýr a po rozpuštění i smetanu. Necháme krátkou chvíli povařit. Nakonec vmícháme jemně nasekanou nať z celeru a omáčku dochutíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo k těstovinám.
Categories:Hlavní jídla
David Vavroš