
Černá omáčka k vánočce

Ingredients
200g sušených švestek bez pecek
3 lžíce rozinek
3 lžíce nasekaných ořechů
3 lžíce nasekaných mandlí
2-3 lžíce povidel
perník na strouhání
cukr podle chuti
vanilkový cukr
kousek celé skořice
4-5 hřebíčku
badyán, 500-600 ml vody
špetka soli
Instructions
1
Švestky nakrájíme na menší kousky a dáme vařit s kořením do vody.
2
Po asi 10 minutách přidáme mandle, ořechy, cukr, povidla a rozinky. Vaříme do měkka.
3
Před koncem vaření přidáme nastrouhaný perník a pár kapek rumu. Perník přidáváme postupně až do požadované hustoty.
4
Omáčku podáváme s vánočkou, jak teplou, ale je dobrá i studená.
U nás se podávala jako první chod štědrovečerní večeře. Množství surovin berte jako orientační, to si upravte podle svých chutí. Někdo přidává sušené ovoce, možnosti jsou různé.
U nás se podávala jako první chod štědrovečerní večeře. Množství surovin berte jako orientační, to si upravte podle svých chutí. Někdo přidává sušené ovoce, možnosti jsou různé.
Categories:Předkrmy
David Vavroš