Špikovaná kližka v zeleninové omáčce


sdílet
zobrazit jen recept
tisk
ohodnoťte recept
Suroviny
800-900g kližky vcelku(karabáček)
200g uzené slaniny
2 cibule
2 mrkve
1/2 celeru
3 lžíce rajského protlaku
1 lžíce hořčice
1 lžíce cukru
na dochucení 200ml červeného vína + hovězí vývar
150ml smetany 31%
větvička tymiánu
olej
sůl, pepř
Pracovní postup
1
Slaninu nakrájíme na špalíčky, mrkev, celer a cibuli na kousky. Připravené maso napichujeme tenkým špičatým nožem a prošpikujeme slaninou. Co nevejde, odložíme. Maso osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem, aby udrželo tvar.
2
V tlakovém hrnci rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran a vytáhneme. Do základu přidáme zbytek špeku a cibuli. Restujeme pár minut a přidáme zeleninu a cukr. Po orestování přidáme tymián, protlak, hořčici a opět chvíli mícháme. Zalijeme vínem a necháme pár minut odvařit.
3
Vrátíme maso a zalijeme vývarem tak do tří čtvrtin masa. Hrnec zakryjeme a vaříme pod tlakem cca hodinku. Maso musí být měkké. Vytáhneme ho a uložíme do tepla. Vytáhneme tymián, vše rozmixujeme do hladka a vlijeme smetanu pokojové teploty.
4
Omáčka by měla mít dobrou hustotu, ale kdo chce hustší, přidá trochu jíšky nebo solamylu rozmíchaného v trošce vody. a omáčku ještě povaří. Dochutíme a podáváme nejlépe s knedlíky (měla jsem hrnkové) nebo s těstovinami.
5
Kdo nechce kližku, použije třeba falešnou svíčkovou nebo hovězí zadní.