Netradiční dušené kysané zelí s přírodní krkovicí


sdílet
zobrazit jen recept
tisk
ohodnoťte recept
Suroviny
500g kysaného zelí
1 velká cibule
1 rovná lžíce hnědého cukru + na dochucení
1 menší brambora nastrouhaná najemno
80-100ml smetany 31%
trochu vývaru nebo vody
1 lžíce sádla
1 lžíce sekaného kopru
mletý kmín
sůl, pepř
silnější plátky krkovice (podle porcí)
sůl, pepř, sušený česnek, olej
Pracovní postup
1
Zelí slijeme z nálevu a překrájíme. Cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme dozlatova na sádle. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přisypeme zelí, brambor, kmín a podlijeme do poloviny vývarem nebo vodou. Průběžně mícháme a podléváme, ale zelí nesmí plavat.
2
Maso dvě hodiny předem osolíme, opepříme, posypeme česnekem a potřeme olejem. Než se zelí podusí, maso orestujeme z každé strany cca 4-5 minut a odložíme do alobalu odpočinout.
3
Z měkkého zelí odebereme asi dvě lžíce a smícháme se smetanou. Vrátíme zpět k zelí a krátce povaříme. Podle hustoty a chuti zředíme odloženou šťávou ze zelí. Nakonec vmícháme kopr a dochutíme. Kopr by neměl dominovat, jen podtrhnout chuť.
4
Podáváme s krkovicí a knedlíky, ale klidně by mi stačilo samotné zelí s dobrými vařenými bramborami.